Zoekt u een betrouwbare netwerkpartner voor Cisco Meraki? In dit artikel leest u waar u op moet letten. We bespreken waar een goede Cisco Meraki partner aan moet voldoen – met praktijkvoorbeelden, een checklist en concrete tips.
Een netwerkpartner kiest u niet zomaar. Zeker niet als u de stap maakt naar Cisco Meraki. De techniek is krachtig en gebruiksvriendelijk, maar het valt of staat met een goede inrichting. Bovendien heeft u een partner nodig die niet alleen beschikt over de benodigde technische expertise, maar ook past bij uw organisatie. Bedrijven lopen in de praktijk geregeld tegen lange doorlooptijden aan, een gebrek aan aandacht of te weinig inhoudelijke begeleiding. In dit artikel leest u hoe u de juiste netwerkpartner kiest voor Cisco Meraki – inclusief praktijkvoorbeelden en een checklist om uw shortlist te toetsen.
Cisco Meraki maakt netwerkbeheer overzichtelijker. Apparaten zijn via de cloud te beheren, instellingen zijn snel door te voeren en het dashboard geeft realtime inzicht in alles wat er op uw netwerk gebeurt. Maar aan die eenvoud kleeft wel een gevaar. Want een netwerk dat functioneert, is nog niet automatisch veilig, efficiënt of goed ontworpen.
Een Meraki-netwerk werkt in theorie met een paar klikken. Maar standaardinstellingen laten vaak te veel toe, om een paar voorbeelden te noemen:
Een partner die Cisco Meraki goed kent, richt uw netwerk in volgens best practices en zorgt dat de eenvoud van het platform niet ten koste gaat van veiligheid of prestaties.
Een goede Cisco Meraki specialist of implementatiepartner herkent u niet aan het logo op de website, maar aan de manier van werken. Dit zijn belangrijke aandachtspunten die u kunnen helpen om de juiste keuze te maken:
Na het lezen van al deze voordelen vraagt u zich natuurlijk af: zijn er eigenlijk ook nadelen aan Cisco Meraki? Eerlijk gezegd: vrijwel niet. Maar als we dan toch iets moeten noemen: bij complexe koppelingen met externe partijen via VPN-tunnels kan het voorkomen dat de Meraki firewall niet altijd even soepel samenwerkt met andere oplossingen. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door een aanvullende firewall-oplossing specifiek voor deze verbindingen toe te voegen.
Een vraag die wij nog weleens krijgen is dan ook: “Jullie zijn geen hele grote club, dat is fijn voor het persoonlijke contact, maar kunnen jullie dit wel aan?” Inmiddels is Cisco Meraki Professionals onderdeel van Hupra ICT en aangesloten bij Techone, een groep waar circa 900 ICT-specialisten werken. Die schaal zorgt voor capaciteit en een brede expertise, maar verandert niets aan onze werkwijze. Organisaties kiezen, naast onze uitgebreide Meraki-ervaring, juist voor ons vanwege onze pragmatische aanpak en korte lijnen. Ook onze bereidheid om het netwerkbeheer samen met interne IT-teams op te pakken, spreekt onze klanten aan.
Stel: u bent net live met een nieuwe Meraki-omgeving. Alles lijkt goed te werken, maar als u een blik werpt op het dashboard valt er iets op: 80% van het netwerkverkeer gaat naar social media. Een opvallend inzicht, dat voor ons meteen aanleiding is om in actie te komen. Terwijl u nog met de oplevering bezig bent, passen wij à la minute de instellingen aan. Het resultaat? Minder bandbreedte nodig, een efficiëntere internetverbinding en direct meer grip op het netwerkverkeer. Dit zijn geen trucjes uit een handleiding, maar het gevolg van ervaring, scherpte en het vermogen om direct te handelen op wat we zien.
Deze checklist helpt u om tijdens gesprekken of bij het vergelijken van aanbieders gerichter te beoordelen of een netwerkpartner bij uw organisatie past:
Let ook op rode vlaggen, zoals het ontbreken van een securityplan of het ontbreken van segmentatie in het ontwerp. Dat zijn signalen dat de partner de technologie misschien wel kent, maar de risico’s niet goed meeneemt.
Wilt u met een Cisco Meraki specialist sparren over uw netwerk of bent u benieuwd hoe een implementatie eruitziet? Wij denken graag met u mee. U krijgt geen standaardverhaal, maar advies op maat voor uw organisatie en situatie.